• Viete, prečo je marec mesiacom knihy? 📚 Slováci a Česi už dlhé roky považujú marec za mesiac kníh. Táto tradícia je u nás už od roku 1955 , keď sa ministerstvo kultúry a Zväz československých spisovateľov rozhodli podporiť záujem o knihy a vyhlásili marec za mesiac kníh na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu.

          • Práve preto sa naša škola rozhodla usporiadať recitačnú súťaž Literárna Poruba, v ktorej žiaci 1. až 4. ročníka z rôznych okresných škôl reprezentovali prednes poézie a prózy. Súťaže sa zúčastnilo 12 základných škôl, 35 súťažiacich žiakov.

            V súťaži sa umiestnili v poézii:

            I. kategória: (žiaci 1 - 2. ročníka)

            1. miesto: Rebeka Cínová

            2. miesto: Viktória Tancošová

            3. miesto: Karin Bamuchová

            II. kategória: (3. - 4. ročník)

            1. miesto: Alžbeta Tremtuláková

            2. miesto: Sofia Kroková

            3. miesto: Miroslav Miľo

            V próze:

            I. kategória:

            1. miesto: Yasmine Huňáková

            2. miesto: Alexandra Tancošová

            II. kategória:

            1. miesto: Šimon Bak

            2. miesto: Alexandra Mitáčová

            3. miesto: Maroš Sližko

            Ďakujeme všetkým zúčastneným školám, našim pedagógom, pánovi riaditeľovi Mgr. Štefanovi Kaliášovi, pánovi starostovi Mgr. Miroslavovi Janoškovi, Mgr. Martinovi Hajníkovi a Spoločnému školskému úradu, konkrétne PaedDr. Alici Feckovej za prípravu dnešnej súťaže, v ktorej predovšetkým išlo o žiakov a ich budovanie vzťahu k poézii a próze. Všetci boli vynikajúci.

          • Hvezdáreň a planetárium v Prešove

          • Naši žiaci 1 - 4 ročníka navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove, aby sa opäť dozvedeli nové a zaujímavé informácie o hviezdach, planétach a slnku.

            Po zaujímavej prehliadke sa žiaci presunuli do centra mesta a navštívili aj Katedrálu sv. Jána Krstiteľa v Prešove, v ktorej od roku 2003 bola umiestnená verná kópia Turínskeho plátna.

          • Postavím si snehuliaka na najbližšom brehu, postavím si snehuliaka z bielučkého snehu. Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám a už stojí snehuliačik a už stojí tam. ☃️

          •  Žiaci každej triedy sa zúčastnili milej súťaže o najkrajšieho snehuliaka. S veľkou chuťou sa vrhli do roboty a každý chcel mať svojho ⛄ čo najkrajšieho. Žiaci si pri stavaní snehuliakov užili kopec zábavy a ukázali aj vzájomnú spoluprácu v súťaži.Postavím si snehuliaka na najbližšom brehu, postavím si snehuliaka z bielučkého snehu. Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám a už stojí snehuliačik a už stojí tam. ☃️ Žiaci každej triedy sa zúčastnili milej súťaže o najkrajšieho snehuliaka. S veľkou chuťou sa vrhli do roboty a každý chcel mať svojho ⛄ čo najkrajšieho. Žiaci si pri stavaní snehuliakov užili kopec zábavy a ukázali aj vzájomnú spoluprácu v súťaži.

          • Chrípkové prázdniny !!!

          • Vedenie Základnej školy v Kamennej Porube oznamuje, že v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 a odporúčania RÚVZ
            vo Vranove n/T prerušuje vyučovanie a vyhlasuje chrípkové prázdniny z dôvodu vysokého nárastu počtu chorých žiakov.

            Vyučovanie sa prerušuje v termíne od 20.12.2023 do 22.12.2023.

             Vianočné prázdniny: 23.12. 2023 – 07.01.2024.
            Obnovenie vyučovacieho procesu bude v pondelok 08.01.2024 po vianočných prázdninách.
            V Kamennej Porube, 19.12.2023 Mgr. Štefan Kaliaš, riaditeľ školy 

          • 13.12. 2023 (streda) riaditeľské voľno

          • OZNAM:

            Riaditeľ ZŠ Kamenná Poruba udeľuje so súhlasom zriaďovateľa a v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,

            udeľuje na 13.12. 2023 (streda) riaditeľské voľno

            z prevádzkových dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • 1. adventná nedeľa - MIER 🕊️

          • Symbolom obdobia adventu je adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ.

            1. adventná nedeľa - MIER

            Mier, je symbolom prvej adventnej nedele. V pondelok sme spolu so žiakmi rozsvietili prvú sviecu na našom školskom adventnom venci. Pri jej zapaľovaní sme si hovorili význam adventného venca ale aj samotného mieru, ktorý je dôležitý pre náš život. V tichosti sme si priali svet bez vojnových konfliktov.

          • Šarkaniáda

          • ak ako každé ročné obdobie má svoje čaro, jeseň je pre mnohých najkrajšia, hlavne svojou farebnosťou. Aj tento rok sa naše pohľady upreli do výšin neba, kde sme spoločne mohli uvidieť farebných šarkanov našich žiakov.

          • Zdravá výživa🥦

          • Dňa 16. októbra si pripomíname Deň zdravej výživy. Svetový deň výživy nám chce priblížiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu. Dnešná populácia žije príliš rýchlo a pri stravovaní robí chyby, to je dôvod, prečo je dôležité sa tejto téme venovať.

            V mladšom školskom veku je vyvážená strava veľmi dôležitá, preto treba viesť i žiakov k tomu, aby si zdravé stravovanie osvojili. Pri príležitosti svetového dňa výživy sme preto v našej škole

            uskutočnili tieto aktivity:

            Propagácia zdravej výživy v jedálni.

            Tvorba plagátov s témou zdravá výživa.

            Zodpovedná za akciu: Mgr. P. Oreničová

          • Mesiac úcty k starším

          • Október už tradične slávime ako Mesiac úcty k starším. Mesiac, v ktorom si pripomíname, akí drahí sú pre nás naši starí rodičia. Naše babky a dedkov ľúbime a každý jeden deň v roku nech je dňom, v ktorom cítia našu vďaku a úctu, ktorú k nim prechovávame. Malým darčekom, kresbami ich portrétov, im žiaci našej školy ďakujú za ich starostlivosť a lásku. Spoločné portréty z jednotlivých tried visia na školskej chodbe.

            Zodpovedné za akciu: Mgr. Kaliašová, Mgr. Lattová, Mgr. P. Oreničová

          • Didaktické hry

          • Dňa 29.9.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili didaktických hier. V rámci nich si na jednotlivých stanovištiach zasúťažili, zapotili sa, no i zabavili.

          • Biela pastelka

          • Aj my žiaci našej školy v Kamennej Porube sme ukázali, že máme dobré srdiečka. Spoločnými silami sme pre ľudí z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenka pod názvom Biela pastelka vyzbierali 110,45 eur. Zakúpením symbolickej pastelky sme pomohli niekomu zlepšiť život k lepšiemu. Vsetkym zo srdiečka ďakujeme. Žiaci ZŠ Kamenná Poruba.

             

          • Beseda s policajtom

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy a pod. Okrem pozitívnych stránok má doprava a motorizmus aj veľa záporných stránok. Neúmerný je počet dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú deti v mladšom a staršom školskom veku. Základné vedomosti, zručnosti a návyky zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách získavajú deti najmä prostredníctvom školy.

            Ďakujeme pánovi policajtovi, za odborný výklad svojich pracovných skúseností.

            Zodpovedná za akciu: Mgr. A. Oreničová

          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Dňa 4.9.2023 sme na našej škole otvorili nový školský rok 2023/2024. Prváci zažili slávnostné privítanie školského roka a zároveň aj začiatok školského života. Všetkým žiakom zaželal pán riaditeľ veľa školských úspechov a pevne zdravie.