• Čistime a chránime si naše okolie

          • Žiaci sa zapojili do čistenia areálu a okolia školy, ale aj vzdialenejších častí obce. Vyzbieralo sa niekoľko vriec odpadu, čo svedčí o tom, že sa stále nájdu ľudia v našom okolí, ktorí si prírodu nevedia vážiť a bez hanby znečisťujú naše životné prostredie.

            Našou snahou bolo, aby sa zohľadňovanie environmentálnych hľadísk stalo prirodzenou súčasťou nielen výchovného procesu ale i bežného života. Len touto cestou naši žiaci získajú bližší vzťah k prírode, prostrediu, v ktorom žijú, naučia sa názorne chápať vzťahy medzi človekom a prírodou a uvedomia si pocit zodpovednosti za svoje konanie.

                        Všetkým žiakom a učiteľom ďakujeme za ich pozitívny prístup a snahu.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari.

            Na našej skole si žiaci pripravili v každej triede skupinový projekt. Za úlohu mali vyfarbiť zemeguľu nalepiť obrázky ktoré sú pre našu planétu dobre a naopak ktoré našu planétu znečisťujú. Všetci žiaci sme sa zišli na školsky dvor a každá trieda mala odprezentovať svoj projekt. Potom sme si dali malé súťaže kde žiaci mali poskladať puzzle na určený čas  a potom sme mali triedenie odpadu. Žiaci dostali veľký výkres a za úlohu mali spoločne nalepiť obrázky ktoré kde patria do ktorého kosa. žiakov sme odmenili malou sladkou odmenou a medailou.

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy Kamenná Poruba 110

            pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční

            dňa 17. apríla 2023 (štvrtok) v čase o 13:00 hod. v budove základnej školy

             

            V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť obidvoch zákonných zástupcov spolu s dieťaťom.

            K zápisu do 1. ročníka je potrebné, aby si zákonní zástupcovia priniesli platné občianske preukazy a rodný list dieťaťa. 

             

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.                                                                                                    Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má    trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2016 do 31. augusta 2017.             

            Pri zápise dieťaťa základná škola vyžaduje:

            • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť,      štátna príslušnosť a adresa trvalého pobytu dieťaťa (alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa                nezdržiava na adrese trvalého pobytu;
            • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - titul, meno, priezvisko rodné priezvisko, adresa trvalého bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka). 

             

                                     

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do Hviezdoslavovho Kubína – najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Poroty v zložení p. učiteliek mali ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších.

          • KARNEVAL 2023

          • Nebolo to inak ani u nás v škole. Žiaci prvého stupňa mohli ukázať svoju kreativitu pri príprave a výrobe masiek. Bolo vidieť, že máme tvorivých žiakov. Súčasťou karnevalu bola zábava v maskách a súťaže.

            Školský karneval priniesol deťom krásne prežité chvíle. Poďakovanie patrí všetkým pedagógom, rodičom i starým rodičom, ktorí prispeli k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Veľké ĎAKUJEME patrí aj Komunitnému centru Archa , ktorý sa nám postarali o super zábavu a roztancovali skutočne všetkých.

            Všetci sme prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti, obohatené o krásne zážitky.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Hodnotu rodnej reči a materinského jazyka si v bežnom živote málokedy uvedomujeme. Pritom práve jazyky sú najsilnejšími nástrojmi na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva.

            Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorým je 21. február, je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete.

            Materinský jazyk je jedinečný, pretože každému človeku sa ním od narodenia vtláča pečať zaisťujúca osobitné videnie vecí. To v ňom zostáva zakódované natrvalo a nezmení sa ani po tom, ako sa naučí ďalšie cudzie jazyky. Nimi sa oboznamuje s inými pohľadmi na svet, s iným videním problémov, s inými prístupmi k ich riešeniu.

            Práve deň, akým je Medzinárodný deň materinského jazyka, je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

            Nuž a ako tento deň osláviť? Možno tak, že sa budeme snažiť našu krásnu, ľúbozvučnú, mäkkú slovenčinu používať správne, nehanobiť ju vulgarizmami, ktoré sa, bohužiaľ, stali bežnou súčasťou komunikácie ľudí.

            A ako inak zakončiť tento vstup , ak nie básňou P.O.Hviezdoslava …

            Ó, mojej matky reč je krásota,
            je milota, je rozkoš, láska svätá;
            je, vidím, cítim, celok života,
            môj pokrm dobrý, moja čaša zlatá
            a moja odev, ktorej neviem ceny…